A Magyar Köztársaság területének elhagyása alkotmányos jog, hacsak egyéb jogszabály másként nem rendelkezik, így bárki szabadon utazhat ki az országból, és utazhat vissza Magyarország területére. Az 1998. évi XII. törvény rendelkezik arról, hogy mely országokba utazhat a magyar állampolgár személyazonosító igazolványával.

 

A törvény az alábbiak szerint fogalmaz:

 

1. § (3) A külföldre utazás joga érvényes úti okmánnyal gyakorolható. A magyar állampolgár érvényes személyazonosító igazolvánnyal is gyakorolhatja a külföldre utazás jogát az EGT-állam területére történő beutazáskor területére történő beutazáskor és a tagállamok közötti utazás során, valamint nemzetközi szerződés alapján, illetve ha azt EGT-államnak nem minősülő állam belső joga biztosítja, amely tényt, illetve annak megszűnését az adott állam értesítését követően a külpolitikáért felelős miniszter a Hivatalos Értesítőben és honlapján haladéktalanul közzétesz.

 

Mielőtt továbbmegyünk, érdemes tisztázni, hogy mit jelent az EGT állam, illetőleg mely országokkal kötött Magyarország nemzetközi szerződéseket.

 

Az EGT állam az Európai Unió tagállama és az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes más állam, továbbá az az állam, amelynek állampolgára az Európai Közösség és tagállamai, valamint az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban nem részes állam között létrejött nemzetközi szerződés alapján a szabad mozgás és tartózkodás joga tekintetében az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam állampolgárával azonos jogállást élvez.

 

Az országok, amelyekbe személyi igazolvánnyal utazhatunk:

 

  • Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Izland, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovákia, Szlovénia.

Tehát ezekbe az országokba határellenőrzés nélkül átléphetik a belső határokat személyi igazolvánnyal.

 

A következő országokba is be lehet utazni személyi igazolvánnyal, de itt határellenőrzésre kell számolni, mivel ezek az országok a schengeni övezeten kívül esnek:

 

  • Bulgária, Ciprus, Egyesült Királyság, Írország, Románia (2011. márciusig)

Bővebb információ az Euvonal.hu oldalon. Kiskorú gyermekének igényelne személyi igazolványt? Információ a Kekkh tájékoztatójában.

 

Mely személyi igazolványokat fogadják el?

 

A magyar állampolgárok az EGT tagállamokba az 1991. április 1-je előtt kiállított személyi igazolvánnyal (kemény borítójú, népköztársasági címerrel), az 1991. április 1-je után kiállított személyi igazolvánnyal (puha borítójú, köztársasági címerrel), a 2000. január 1-je után kiállított személyazonosító igazolvánnyal (kártya formájú, műanyag), illetve 2000. január 1-jét követően kiállított ideiglenes (barna színű, kártya formátumú) személyazonosító igazolvánnyal is utazhatnak. A PRADO oldalán pedig megtekinthető, hogy mely személyi igazolványokkal lehet utazni.