A gyermekek a közlekedésben rendkívüli nagy veszélynek vannak kitéve. Ezért került még jóval korábban bevezetésre, hogy ha gyermeket akar valaki szállítani gépkocsiban, akkor a kicsit csak biztonsági gyermekülésben kell rögzíteni. A gyermek előre bukását gátló rendszereket használatát a KRESZ előírásai tartalmazzák.

 

A jogszabály szerint a gépkocsiban utazó 150 centiméternél alacsonyabb gyermeket -a testsúlyához igazodó kialakítású- gyermekbiztonsági rendszerrel kell rögzíteni. A 3 évesnél fiatalabb gyermeket kizárólag csak biztonsági gyermekülésben lehet szállítani, amiben rögzítésre kerül. A jogszabály szabályozza továbbá, hogy a vezető ülés melletti ülésre csak akkor szerelhető fel a biztonsági gyermekülés, ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel, vagy az kikapcsolható. Az első ülésre a biztonsági gyermekülés kizárólag a menetiránnyal ellentétes irányban szerelhető fel. A fenti előírások a KRESZ 48. § (7) bekezdésében vannak megfogalmazva.

 

Milyen előírások vonatkoznak magára a biztonsági gyermekülésre?

 

A biztonsági gyermekülés jóváhagyására vonatkozó előírások 2009. január 1-el megváltoztak. Január 1-e után már csak olyan biztonsági gyermekülések használhatóak, illetőleg hozhatóak forgalomba, amelyek 03, 04 (44.03, 44.04) jóváhagyási számot tartalmaznak, valamint jóváhagyási jelet. Ezen jóváhagyási számokat, illetve jelet minden ilyen biztonsági eszközön meg kell jelölni.

 

Ezt a jóváhagyási számot látni a példában szereplő képen is, amely sorban a 03.44.164 számsorozat szerepel. A sorozat első kettő számjegye tartalmazza az előbb említett jóváhagyási számot, a példában a 03-at. A körben szereplő E betű a jóváhagyási jel, és az E betű mellett található szám a jóváhagyó országot jelzi.

 

Tehát összefoglalva: 2009. január 1-e után csak olyan biztonsági gyermekülések, gyermekbiztonsági-rendszerek hozhatóak forgalomba, használhatóak, amelyek jóváhagyási jellel vannak ellátva, valamint a jóváhagyási szám 03, 04 (44.03, 44.04) karakterek valamelyikét tartalmazza.

 

Sajnos sok esetben saját szememmel láttam azt, hogy a szülők elég lazán kezelik a biztonsági gyermekülésben való elhelyezést. Néhány alkalommal azt is láttam, hogy a kisgyermeket a szülők vezetés közben a vezető ülésére állítják, miközben halad a gépkocsival 60-70 km/h-val. Felelőtlenség, nem látják sajnos az eshetőleges súlyos következményeket (esetlegesen a gyermek halála).