Már elmondhatom, hogy mind tanulmányi időszakban, mind vizsgaidőszakban rendszeresen, évek óta járok könyvtárba tanulni. Sokkal jobban tudok itt tanulni, mint otthon. Vagyis sokkal jobban tudnék. Mert ugyebár vannak olyanok, akik dumálni, röhögni, pletykálni járnak be a könyvtárba tanulás címén.

 

Még azzal nem is lenne probléma, ha beszélgetnek. Ha beszélgetni akarnak, tegyék azt csendben, mert lehet úgy is. A könyvtár ahova járok (Debreceni Egyetem Társadalomtudományi Könyvtár) elég jól van kialakítva: az alsó szinten a számítógépterem mellett van jó pár asztal, ahol nyugodtan lehetne tanulás címén dumálgatni. Aki akar beszélni, az tegye ott, akkor nem zavarja az olvasóteremben lévők munkáját.

 

Nem bírom megérteni, hogy miért nincsenek tekintettel a másikra. A legalapvetőbb illem nincs meg az ilyen emberekben. Én azért már elvárnám, hogy ha valaki egyetemre jár, akit felvettek, az már rendelkezik ezen illemmel. De nem, abszolút nem.

 

És ha valakire például rászólok (már csak akkor szoktam, amikor már tényleg elviselhetetlen), akkor még ő vannak felháborodva, hogy mi az, hogy nem beszélgethetnek. Ilyenkor csak a "Csendet kérünk" táblára mutatok rá, és mondom az illetőnek, hogy vegyenek illemkönyvet...