Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Halloween, avagy amikor a magyarok majmolnak

Egyszerűen nem tudom megérteni, hogy évről évre miért kel jobban és jobban majmolni a halloweent. A Halloween egyáltalán nem köthető a magyar kultúrához, de még az európaihoz sem. Egyáltalán nem, idegen az öreg kontinens számára. A halloween egy ősi kelta hagyomány, amely főként az angolszász országokban ünnepelnek, és vannak nagy hagyományai. A halloween a boszorkányok, szellemek, kísértetek ünnepe, amelyben összemosódott a római Pomona-na, a kleta Samhain ünnep, valamint a keresztény Halottak napja. A halloweent október 31-én tartanak.

 

A haloween elsődleges jelképe a töklámpás, a történet szerint nevét egy Jack nevű részegestől kapta, aki az ördögtől olyan ígéretet csikart ki, hogy lelke nem fog a pokolra kerülni. Jacket viszont a mennyországba sem fogadták be. Az ördög egy széndarabot adott Jacknek, amit ő egy marharépába rakott lámpásnak. Azóta Jack lelke ennek a lámpácskának a fényénél keresi nyugvóhelyét. Amerikában az eredeti marharépát a jóval látványosabb tök váltotta fel. Amerikában halloweenkor az ajtó előtt jelmezbe öltözött gyerekek jelennek meg, akik Trick or treat!, szabadon fordítva: „Cukor vagy bot!” („Cukrot vagy csínyt!”) kiáltással szólítják fel a lakókat állásfoglalásra. Elméletileg a szerencsétlen ajtónyitónak van lehetősége „botot” választani – a következményekkel együtt. Általában a gyerekek édességet kapnak, a felnőttek pedig jót szórakoznak. Amerikában általában baráti társaságban jelmezbált rendezve ülik meg ezt az ünnepet. A halloween nagyon fontos ünnep Amerikában - olvasható a Wikipedia.hu vonatkozó szócikkében.

 

Egyszerűen nem tudom felfogni, hogy miért kell másolni, majmolni ezt, az Amerikában nagy hagyományokkal rendelkező ünnepet. Számomra nagyon idegen, nagyon művi, ami itthon megy Halottak napja közeledtével: halloween bulik, halloween jelmezek, és még lehetne sorolni sokáig. Mindezt mondom annak ellenére, hogy személy szerint kedvelem az Egyesült Államokat.

 

A Kossuth Rádión is volt ezzel kapcsolatosan egy riport, hogy miért tudott ilyen hamar gyökeret verni itthon a halloween. A műsorban megszólaltatják Tatári Zsuzsanna néprajzkutatót. Véleménye szerint azért terjedt el ilyen hamar az amerikai hagyomány, mert "ismerős a halloween tök, vagyis a Luca tök, ismerős az, hogy ezekben a napokban a néphagyományban féltek, várták a hazatérő holtak lelkét." Hallható az interjúban, hogy a hagyomány átvétele a rendszerváltás óta terjed el igazán Magyarországon. Véleményem szerint az utóbbi 5-7 évben kezdett egyre erősebben jelen lenni itthon, amikor sokan meglátták benne az üzleti sikereket, amelyre egyébként az interjú is kitér.

 

Az interjút meghallgathatja az MR1 Kossuth Rádión.

7 Tovább

A georgetowni egyetem óramutatójának története

 

Néhány órával ezelőtt a washingtoni nemzeti katedrális történetéről és egyik érdekességéről írtam. Ezen bejegyzésemmel is Washingtonban maradunk, csak néhány kilométerrel messzebb megyünk, a georgetowni egyetemig.

 

Igen, ennek az épületnek is van egy pici érdekessége. Mint ahogy a képen látható, az egyetem főépületének középső tornyán található egy óra, ami elég magasan van. Nos, az egyetem végzős diákjai még nagyon régen kitalálták, hogy az óra nagymutatóját ellopják, és azt egy nagy borítékban a Vatikánnak küldték el. A Vatikán nem tudta mire vélni a csomagot, így a borítékra rányomták, hogy "vissza a feladónak", és visszatért az egyetemre. Az egyik ilyen kaland alkalmával az óramutató megsérült, és rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be, hogy többet ne tudják elvinni a mutatót. Ennek ellenére a hagyonmány továbbfolytatódott, és 2005-ben újra sikerült "lelopni" a nagymutatót, és azt elküldeni a Vatikánba, ahonnan újra visszatért az egyetemre.

 

Néhány kép az egyetem külsejéről és belsejéről a webalbumban. Az egyetemről bővebb információ a Wikipedia oldalán található (angol nyelven).

0 Tovább

Szamárlétra

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek