Mára egyre többen tartozunk azoknak a táborába, akik az új típusú, kártya formátumú plasztikkártya vezetői engedéllyel rendelkezünk, ami egyben személyi igazolványnak is tekinthető. Amikor megszerezzük a vezetői engedélyünket, akkor általában az orvosi érvényessége 10 év. Hosszú ez a 10 év, hiszen nem minden akad kezünkbe a vezetői engedélyünk. Általában rendőri intézkedések közben, a rendőr tájékoztatása után szoktak a gépjárművezetők azzal szembesülni, hogy a jogosítványuk orvosi érvényessége lejárt. Sokan ezt nem hiszeik el, hiszen a vezetői engedélyünk előlapján szintén található egy érvényességi dátum, de az csak azt jelöli, hogy ezen kártya típusú jogosítvány meddig használható személyi igazolványként.

 

A jogosítványunk kategóriának (A, B, C, stb.) orvosi érvényessége a második oldalon található, a 11. számú oszlopban.

 

Jogosítvány első oldalaJogosítvány második oldala

 

 

 

 

 

Mi történik ilyenkor?

Háromféle szankcióra lehet számítani:1. a rendőr a helyszínen figyelmeztetést alkalmaz, 2. a rendőr helyszíni bírságot szab ki (3.000-20.000 ft), 3. feljelentést tesz az illető ellen.

 

Mi a teendő ha lejárt az orvosi érvényesség?

 

Első körben el kell menni a háziorvoshoz, és ott 6500 forint kifizetése után az orvos adni fog egy igazolást, mely szerint újabb 5-10 évig alkalmasak vagyunk a járművezetésre. Ezzel az igazolással a lakcím szerinti illetékes okmányirodába, ha ez nem lehetséges, akkor a tartózkodási hely szerint illetékes okmányirodába kell elmenni. Ott az ügyintéző ezen igazolást elveszi, és ad egy A4-es méretű lapot, amin az adataink vannak, mely kategóriára érvényes jogosítványunk van, stb. Kedvező változás következett be április 1-től, ugyanis a lejárt jogosítvány, és az okmányiroda által kiadott A4-es lap (igazolás) alkalmas a vezetési jogosultság igazolására (együtt). Ez persze nem mehet a végletekig, hiszen ezen igazolással, és a lejárt vezetői engedéllyel maximum 60 napig lehet közlekedni az igazolás kiadásától.

 

Mennyibe kerül mindez?

 

Mint említettem az orvosi vizsgálat 6.500 forint, a vezetői engedély kiadására irányuló kérelem eljárási illetéke 4.000 forint, amennyiben már lejárt a vezetői engedélyünk orvosi érvényessége. Ha 62. életévet betöltő kérelmező esetében, valamint ha az orvosi érvényességi ideje 1 év, vagy annál rövidebb, akkor ez az illeték 1.500 forint. A vezetői engedélyt cserélni fogják, így a régi vezetői engedélyünket el fogja venni az okmányiroda munkatársa. Az új vezetői engedélyünkre körülbelül 2 hetet kell várni.

 

Az okmányirodába való menetel előtt érdemes az Ügyfélkapun keresztül időpontot foglalni, így az általunk kért időpontban való megjelenéskor sorban állás nélkül el lehet intézni, hogy új vezetői engedélyt kapjunk.